top of page
Systemisch werk
Systemisch werk gaat over de systemen waar wij in leven, zoals je familie, vereniging, werk, dorp/stad, werelddeel, vriendschappen en de plek die we innemen in het systeem en heeft zijn oorsprong in Afrika, waar men leeft volgens de filosofie van de voorouders: 'Ik ben, omdat jij bent, ik ben omdat zij waren'. 
Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Virgina Satir en Bert Hellinger zijn de belangrijkste grondleggers als het gaat om systemisch werk. Hellinger ontwikkelde uiteindelijk het opstellen met representanten. 

Een opstelling is als het ware een levende foto van wat er in je onderbewustzijn, op zielsniveau afspeelt.
Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken inzichtelijk te krijgen. Tijdens een opstelling is er sprake van een energetisch krachtenveld, dat zich openbaart met behulp van materiaal en/of mensen.

Hoe verloopt een groepsopstelling?
Vooraf vindt er een gesprek plaats met de vraagsteller. In de opstelling wordt gewerkt met representanten. Zij vertegenwoordigen iemand of iets uit het systeem. Denk hierbij aan het representeren van familieleden, maar ook elementen zoals, ziekte, blokkade, land etc. 
De vraagsteller kiest een representant uit voor een persoon of element uit zijn/haar systeem. Het kan ook voorkomen dat een representant voelt dat hij resoneert met iets uit het systeem. De opstelling komt in beweging, doordat representanten verschillende plekken in kunnen nemen, bewegen en/of voelen. 
We kijken vervolgens wat er in de ruimte gebeurt, hoe de positie is t.o.v. elkaar en nog zoveel meer. Zodra de juiste plek voor iedereen gevonden lijkt te zijn, kan de vraagsteller zelf in de opstelling gaan staan om de plek te 
ervaren. Dit fenomeen 'het wetende veld' laat zich niet verklaren. Ik kan alleen maar zeggen dat het de moeite waard is een keer bij te wonen.


Waarom zou je voor een opstelling kiezen?
Middels een opstelling krijg je inzicht in jouw plek in het systeem en je verhouding tot andere delen in dat systeem. Je kunt op deze manier zien, voelen en ervaren wat maakt dat bijvoorbeeld bepaalde patronen zich bij je herhalen. Tevens kun je er veranderingen mee in gang zetten. 

Een opstelling is mogelijk in een groep of individueel. 
Individueel kan middels een tafelopstelling en/of het opstellen met vloerankers. Voor de tafelopstelling gebruik ik een 'zandbak' op tafel. Dit is laagdrempelig en daardoor fijn voor een eerste kennismaking met opstellen, maar zeker ook voor iedereen die al ervaring heeft met opstellen. Met deze vorm vertel je je 'onbewuste' verhaal m.b.v. miniaturen. Het brengt nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen. 
Een zandbakopstelling is mogelijk voor zowel familie- als organisatiesysteem gerichte vragen. 

In een groepsopstelling werken we met een vraagsteller en representanten. Relevante familieleden of andere mensen die bij je systeem horen worden opgesteld in de ruimte. Als representant vertegenwoordig je de energie van een ander. Hierbij mag je vertrouwen op wat je voelt, ervaart in je lijf. 

Als opsteller begeleid ik zowel de representanten als vraagsteller in dit proces. 

Wat voor vragen kun je stellen?
Tijdens de intake gaan we samen kijken welke vraag we opstellen. Denk hierbij aan de volgende thema's

- werk 
- je relatie
- gedrag van een kind
- familieproblemen
- keuzes maken
- overtuigingen 
- gezondheid

Het is fascinerend wat er kan gebeuren in een opstelling...ben je nieuwsgierig? Kom het zeker eens ervaren!

Voor mijn onderzoek zijn er in februari en maart gratis familie-opstellingen!
 
In maart staan de opstellingen in het teken van gezinnen die vastlopen op het gedrag van een of meerdere kinderen. Samen gaan we kijken welke signalen er in het 'wetende veld' zichtbaar worden en welke helende beweging er gemaakt kan worden.

2 februari 19.00 - 21.30 uur = vol
17 februari 9.30-12.00 uur = vol


 
bottom of page