top of page
Gevoelsverkenner

GevoelsVerkenner® is ontwikkeld door Greetje Welten, vanuit de wens dat kinderen en jongeren zich bewust worden van hun gevoelens en de wijze waarop zij met hun gevoelens om gaan.
In de zomer van 2020 kwam de Gevoelsverkenner uit. In de maanden daarna heb ik de Gevoelsverkenner met regelmaat ingezet tijdens mijn trajecten.

Ik hoefde geen seconde na te denken, toen Greetje de eerste licentietraining aankondigde. Van nature wil ik graag leren en hoe tof is het om dat te mogen doen met collega coaches en (spel)therapeuten. In de natuur ben ik 2 dagen ondergedompeld in de methodiek. We hebben veel van elkaars inzichten, ideeën en coachgesprekken geleerd. Ik sta dan ook te popelen om mijn ervaring en kennis van deze methodiek met andere coaches en therapeuten te laten delen, zodat iedereen die zichzelf en/of een ander wil begeleiden op zijn 'reis', de methodiek kan inzetten. 

Wat maakt deze methodiek uniek?
Praten over je gevoel is niet aan iedereen besteed en we willen en kunnen niet altijd naar de kern van ons 'probleem'. Het voordeel van de gevoelsverkenner is dat je, door het materiaal op verschillende manieren in te zetten, vooral heel beeldend werkt. De combinatie van beeld, praten en voelen is uniek en zeer effectief. Dit zullen coaches en (spel) therapeuten die al veel met beeld werken, zeker herkennen. Er is veel materiaal op de markt, alleen werd de gevoelswereld nog niet zo concreet aangestipt. 
De gevoelsverkenner is een methodiek, waarin je wordt meegenomen langs alle 8 verkenners van het gevoel. Soms wordt er één uitgelicht en een andere keer komen er meerdere verkenners aan bod tijdens een sessie. Belangrijk is, dat alle gevoelens er mogen zijn, zonder oordeel. Het is voor verschillende hulpvragen inzetbaar. Al onze gevoelens zijn te vangen in deze 8 verkenners. Door ze allemaal te zien, toe te laten, ze er te laten zijn, kun je bijvoorbeeld stappen vooruit zetten, berusting vinden en/of al dat nodig is op dat moment.
Deze methodiek laat veel ruimte voor eigen inbreng van de professional, zodat je volledig kunt afstemmen op wat jouw coachee of cliënt op dat moment nodig heeft. Daarnaast is er veel ruimte om creatief te verwerken en te creëren.

De methodiek is ook goed in te zetten in een groep. Het blijft belangrijk dat je eerst zelf weet hoe de methodiek werkt. Als jij er als leerkracht achter staat kan het een rode draad door de dagen/week worden. Je zult merken dat kinderen hun gevoelens makkelijker gaan benoemen en laten zien. Het laat je achter persoonlijkheidseigenschappen kijken en dat is ontzettend waardevol voor de relatie. Een absolute aanrader om kinderen in hun kracht te zetten en hen te leren dat je het allerbeste op je gevoel kunt vertrouwen!


Materialen:
Naast de Gevoelsverkenner methodiek zijn er waardevolle uitbreidingen te koop, zoals poppetjes, vloerankers, knapzak, werkboeken etc. In mijn praktijk kun je alle materialen bewonderen. Je hebt niet alle materialen nodig om de methodiek in te kunnen zetten. De gevoelsverkenner is ook heel makkelijk te combineren met andere materialen. Hoe je materialen kunt combineren komt aan bod tijdens de workshop.

Workshops:
Tijdens de workshop krijg je nieuwe inzichten t.a.v. het werken met de methodiek, oefenen we meerdere werkvormen en wisselen we ervaringen uit. We diepen de methodiek wat verder uit. Het is mijn bedoeling dat we elkaar inspireren en dat iedereen met nieuwe ideeën naar huis gaat.
Ik hoop je gauw te zien in mijn praktijk in Goirle of in Zeist in 'Villa Princenhove'.







 

GevoelsVerkenner Licentie trainer logo a
bottom of page